Kuinka arvioitu HbA1c toimii?

Kuinka sovellus laskee arvioidun HbA1c-arvon?

Ensin sovellus tarkistaa, oletko syöttänyt viimeisen 7 päivän aikana (ajankohtainen päivä mukaan lukien) 21 verensokeriarvoa. Jos tämä ehto täyttyy, sovellus tarkistaa, olitko syöttänyt arvoja vähintään 4 päivänä kyseisen 7 päivän aikana. Tämä on tärkeää, sillä muutoin käyttäjä voisi syöttää 21 arvoa yhden päivän aikana, ja silloin on todennäköistä, että arvioitu arvo poikkeaa suuresti laboratoriossa saadusta tuloksesta.
Jos nämä kaksi ehtoa täyttyvät, sovellus hakee verensokerien keskiarvon ja laskee arvioidun HbA1c-arvon laskukaavan avulla. Sinun ei itse tarvitse pyöritellä numeroita, vaan sovellus tekee kaiken puolestasi!

Mitkä tiedot otetaan huomioon?

Arvioitu HbA1c lasketaan syötettyjen verensokeriarvojen perusteella (ei CGM- tai sensoritietojen perusteella). Jos olet syöttänyt 21 verensokeriarvoa ja olet syöttänyt arvoja vähintään 4 päivänä viimeisen 7 päivän aikana (ajankohtainen päivä mukaan lukien), sovellus voi huomioida laskennassa myös tiedot viimeisen 90 päivän ajalta. Sovellus tarkastelee aikaisempia tietoja, kunnes se havaitsee ”aukon” tiedoissa. Aukko tiedoissa tarkoittaa, että verensokeriarvoja ei ole syötetty vähintään 2 peräkkäisenä päivänä. Jos sovellus havaitsee tällaisen aukon, sitä edeltäviä tietoja ei oteta laskennassa huomioon.

Miksi arvioitu HbA1c ei näy?

Jos käytettävissä ei ole riittävästi tietoja, arvioitua HbA1c-arvoa ei voida laskea eikä näyttää. Tällöin näytössä näkyy ”-”. Kun napautat aloitusnäytössä Arvioitu HbA1c -kenttää, näet tarkemmat tiedot siitä, kuinka pitkälle olet edennyt. Jatka verensokeriarvojen syöttämistä lokikirjaan ja saat jo pian arvioidun HbA1c-arvon.

On myös mahdollista, että arvioitu HbA1c ei jonain päivänä näy. Tämä johtuu siitä, että sovellus tarkastelee aina tietoja viimeisen 7 päivän ajalta (ajankohtainen päivä mukaan lukien), ja tarkistaa, oletko syöttänyt vähintään 21 verensokeriarvoa ja onko arvoja syötetty vähintään 4 päivänä näiden 7 päivän aikana. On siis mahdollista, että nämä ehdot täyttyivät eilen, mutta tänään ne eivät täyty. Jatka vain tietojen syöttämistä ja arvioitu HbA1c tulee jälleen näkyviin :)

Miten saan entistä tarkemman arvion?

Sovelluksen näyttämä HbA1c on arvio. Se saattaa poiketa laboratoriossa saamastasi tuloksesta eikä se korvaa laboratoriotulosta. On kuitenkin olemassa asioita, joiden avulla saat arviosta tarkemman. Kuten aina, mittaa verensokeri mahdollisimman usein. Tiedämme, että se on rasittavaa ja käy välillä hermoille, mutta se auttaa sinua saamaan paremman kuvan verensokeristasi. Voit parantaa arvion tarkkuutta myös siten, että teet mittauksia eri aikoina päivästä, esim. aamulla, lounasaikaan ja päivällisaikaan.

Miksi arvioitu HbA1c ei muutu?

Arvioitu arvo ei muutu jokaisen uuden, sovellukseen syöttämäsi verensokeriarvon myötä. On mahdollista, että arvosi ovat niin tasaiset, että syöttämäsi uusi arvo ei vaikuta arvioituun HbA1c-arvoon.

Mitä kuvakkeen väri tarkoittaa?

Arvioitu HbA1c on jaettu eri alueisiin. Jos arvioitu HbA1c on erittäin hyvä eli 6,5 % tai 47,5 mmol/mol tai sen alle, kuvake on vihreä. Jos arvioitu HbA1c on kohtalaisen hyvä eli yli 6,5 % ja korkeintaan 7,5 % tai yli 47,5 mmol/mol ja korkeintaan 58,5 mmol/mol, kuvake on oranssi. Jos arvioidun HbA1ac:n perusteella diabeteshoitosi kaipaa rakkautta eli arvosi on yli 7,5 % tai 58,5 mmol/mol, kuvake on punainen.