FAQ Boluslaskuri

Mikä boluslaskuri on?

Boluslaskuri auttaa sinua laskemaan insuliinimäärän, jonka tarvitset aterioita varten ja korkeiden verensokeriarvojen korjaamiseksi.

Miten boluslaskurin asetukset määritetään?

Aloita napauttamalla ”+”-painiketta, jolloin mySugr-lokikirjaan avautuu uusi merkintä.

Tuo verensokeriarvo ja/tai hiilihydraattiarvo tai syötä se/ne manuaalisesti ja napauta boluslaskurikentässä olevaa ”Laske”-painiketta.

Jokaista tuotua bolusta kohti luodaan uusi ”Insuliini (bolus)” -merkintä, joka sisältää päivämäärän, kellonajan ja annosteltujen yksikköjen määrän. Yksikkömäärä näkyy ruudun sisällä alla kuvatulla tavalla.

Joissain maissa mySugr-boluslaskurin ensimmäisen käytön aikana käyttäjää pyydetään ottamaan boluslaskurin lukitus pois käytöstä syöttämällä terveydenhuollon ammattilaiselta saatu aktivointikoodi. Jos sinulta ei pyydetä aktivointikoodia, voit jatkaa boluslaskurin käyttöä ja asetusten määrittämistä.

mySugr-boluslaskurin käyttö edellyttää puhelimen suojakoodin, sormenjälkitunnistuksen tai kasvojentunnistuksen käyttöä. Näin varmistetaan, että vain sinä voit määrittää boluslaskurin asetukset tai muuttaa niitä. Ennen kuin boluslaskuri voi antaa bolusehdotuksia, sinun on vastattava muutamaan kysymykseen koskien henkilökohtaisia asetuksiasi.

Tärkeät määritelmät ja oletusarvot

• Aktiivinen insuliini: Kyseisellä hetkellä elimistössä vaikuttava insuliini, joka alentaa verensokeria. Tämä määrä ei sisällä sitä insuliinia, joka on annosteltu nautittua hiilihydraattimäärää varten. Se ei myöskään sisällä basaali-insuliinia.
  • Tavoitealue: Hyväksyttävinä pidettävät verensokeriarvot vatsan ollessa tyhjä (paasto) tai ennen ateriaa (oletusarvo: 4,4–7,2 mmol/L tai 80–130 mg/dL).
  • Hypoglykemia: Asetettu arvo, jonka alapuolella olevaa verensokeriarvoa pidetään hypoglykeemisena (oletusarvo: 3,9 mmol/L tai 70 mg/dL). Tällöin sinua kehotetaan nauttimaan tietty määrä hiilihydraatteja.
  • Huippupitoisuus: Aika, jonka odotetaan kuluvan ennen kuin insuliini alkaa laskea verensokeripitoisuutta elimistössä (oletusarvo: 60 minuuttia).
  • Vaikutusaika: Se aika, kun insuliinin odotetaan alentavan verensokeripitoisuutta (oletusarvo: 4 tuntia ja 30 minuuttia).
  • Maksimiannos: Kerralla annosteltava suurin insuliinimäärä. Tämän avulla estetään suurten bolusten tahaton annostelu. Jos maksimiannos ylittyy, se on vahvistettava erikseen (oletusarvo: 25 U).
  • Insuliinin lisäykset: Se yksikkömäärä (U; yleensä 0,1 U, 0,5 U tai 1 U), jolla insuliiniannosta muutetaan (oletusarvo: 1 U).
  • Aterianousu: Suurin verensokeripitoisuuden nousu, joka voidaan hyväksyä ilman ylimääräistä korjaavaa bolusta (oletusarvo: 4,2 mmol/L tai 75 mg/dL).
  • TÄRKEÄÄ: Nämä asetukset määrittävät sen, miten insuliiniannos lasketaan, joten on tärkeää, että asetukset on määritetty oikein. Keskustele asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, ennen kuin valitset kyseiset asetukset.

Jotta voidaan varmistaa, että boluslaskurin asetukset ovat sopivat diabeteshoitoasi varten, asetukset on tarkistettava kolmen kuukauden välein.

Ajasta riippuvaiset asetukset

• Aktiivinen insuliini: Kyseisellä hetkellä elimistössä vaikuttava insuliini, joka alentaa verensokeria. Tämä määrä ei sisällä sitä insuliinia, joka on annosteltu nautittua hiilihydraattimäärää varten. Se ei myöskään sisällä basaali-insuliinia.
  • Aikajaksokohtaisten asetusten määrittäminen:

• Valitse asetusten määrityksen aikana ”Ajasta riippuvainen” (iOS) tai ota

• käyttöön ”Ajasta riippuvainen asetus” (Android).
  • Valitse aikajakso ja syötä sopiva arvo tai muokkaa arvoa.
  • Syötä arvot jokaiselle aikajaksolle. Jokainen aikajakso päättyy, kun seuraava aikajakso alkaa.

Mitä insuliinia boluslaskurin kanssa voi käyttää?

Muut maat

Actrapid®
Apidra®
Berlinsulin Normal®
Fiasp®
Humalog®
Humalog® 200
Huminsulin Normal®
Humulin® R
Humulin® R U-500
Insulin lispro Sanofi®
Insuman Infusat®
Insuman Rapid®
Liprolog®
Liprolog® 200
Lyumjev 100
NovoRapid®
Novolin® R

Yhdysvallat

(Insuliiniluettelo tulee voimaan heti, kun boluslaskuri on käytettävissä Yhdysvalloissa. Katso luettelo maista, joissa boluslaskuri on jo käytettävissä.)

Admelog®
Apidra®
Fiasp®
Humalog®
Humulin® R
Lyumjev®
Novolin® R
Novolog®