FAQ algemeen

Wat is basaal en bolus?

Kortom: insuline!

Bolus is je snelwerkende insuline. Bijvoorbeeld, de insuline die je neemt voor je maaltijden of je correcties.
Basaal is letterlijk je basis insuline. Bij injecties en pengebruikers gaat het om een traagwerkende insuline, ook wel genoemd langwerkende, baseline, basale insuline.

Let op! Bij pomp-therapie wordt enkel snelwerkende insuline gebruikt en toegediend als bolus voor de maaltijd of als correctie. Diezelfde insuline kan ook worden geleverd in kleine hoeveelheden, verspreid over dag en nacht, afhankelijk van de programmering/instelling van je pomp. In dit geval spreken we over basale insuline. Bij de pomp gaat het dus over één en dezelfde soort insuline, maar op verschillende manieren toegediend.