Bolus calculator

Wat is de boluscalculator?

De boluscalculator helpt je bij het berekenen van de juiste hoeveelheid insuline bij je maaltijden en bij correcties van hoge bloedglucosewaarden.

Hoe stel ik de boluscalculator in?

Om te beginnen, open je een nieuw invoerscherm in het mySugr Logboek door de plusknop (+) te selecteren.

Vervolgens importeer je de bloedglucosewaarde en/of koolhydratenwaarde of voer je deze handmatig in en selecteer je de knop Berekenen in het boluscalculatorveld.

Elke geïmporteerde bolus krijgt een nieuwe invoervermelding “Insuline (bolus)” met datum, tijdstip en aantal toegediende eenheden. Het aantal eenheden wordt binnen een tegel vermeld, zoals hieronder weergegeven.

Op sommige plekken wordt bij de eerste keer dat je de boluscalculator gebruikt, gevraagd om de boluscalculator te ontgrendelen door de activeringscode in te voeren die je van je diabeteszorgverlener hebt gekregen.

Als niet om een activeringscode wordt gevraagd, kun je doorgaan en de mySugr Boluscalculator instellen.

Om de mySugr Boluscalculator te gebruiken, moet je een toegangscode of aanraak- of gezichts-identificatie instellen op je telefoon om ervoor te zorgen dat alleen jij de instellingen van je boluscalculator kunt configureren of wijzigen. Voordat je een bolusaanbeveling kunt ontvangen, worden meerdere vragen aan je gesteld over je persoonlijke instellingen.

Belangrijke definities en standaardwaarden

• Actieve insuline: Insuline die zich momenteel in het lichaam bevindt en werkt om de bloedglucosespiegel te verlagen. Deze hoeveelheid omvat geen insuline die werkt om de inname van koolhydraten af te dekken. De hoeveelheid omvat ook geen basale insuline.
  • Streefwaardenbereik: Aanvaardbare bovenste en onderste bloedglucosespiegel tijdens vasten of vóór een maaltijd (standaard: 80-130 mg/dL of 4,4-7,2 mmol/L).
  • Hypoglykemie: De instelling waaronder de bloedglucosespiegel als hypoglykemisch wordt beschouwd (standaard: 70 mg/dL of 3,9 mmol/L). In die situatie krijg je een aanbeveling om een geschikte hoeveelheid koolhydraten te eten.
  • Vertragingstijd: Verwachte tijdsduur voordat insuline de bloedglucosespiegel in het lichaam begint te verlagen (standaard: 60 minuten).
  • Werkingsduur: Totale tijdsduur dat de insuline naar verwachting werkzaam is voor de verlaging van de bloedglucose (standaard: 4 uur en 30 minuten).
  • Maximale bolus: De maximale hoeveelheid insuline die in één keer mag worden toegediend. Deze instelling is bedoeld als veiligheidsmaatregel tegen onbedoelde toediening van te grote bolussen, door je te vragen om een extra bevestiging (standaard: 25 E).
  • Insuline-stappen: De hoeveelheid in eenheden (E), gewoonlijk 0,1 E, 0,5 E of 1 E, waarmee de insulinedosis kan worden aangepast (standaard: 1 E).
  • Toename na maaltijd: De maximale stijging van je bloedglucosespiegel na een maaltijd die nog acceptabel is zonder dat een aanvullende correctiebolus nodig is (standaard: 75 mg/dL of 4,2 mmol/L).
  • BELANGRIJK: Deze instellingen bepalen hoe je insulinedosis wordt berekend, en je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het belangrijk is om ze goed te krijgen. Kies je instellingen niet zonder je arts of diabeteszorgverlener te raadplegen.
  • Om er zeker van te zijn dat de instellingen van de mySugr Boluscalculator aansluiten bij jouw diabetestherapie, wordt aan je gevraagd om je instellingen elke drie maanden te controleren.

Tijdsafhankelijke instellingen

• Actieve insuline: Insuline die zich momenteel in het lichaam bevindt en werkt om de bloedglucosespiegel te verlagen. Deze hoeveelheid omvat geen insuline die werkt om de inname van koolhydraten af te dekken. De hoeveelheid omvat ook geen basale insuline.
  • Om je instellingen per tijdsperiode te definiëren:

• Selecteer Tijdsafhankelijk (iOS) of activeer Tijdsafhankelijke

• instelling (Android) tijdens de setup-procedure
  • Selecteer de tijdsperiode en voer de juiste waarde in of bewerk deze
  • Herhaal dit voor elke betreffende tijdsperiode, omdat elke tijdsperiode eindigt wanneer de volgende begint

Welke insuline kan ik gebruiken met de boluscalculator?

Rest van de wereld

Actrapid®
Apidra®
Berlinsulin Normal®
Fiasp®
Humalog®
Humalog® 200
Huminsulin Normal®
Humulin® R
Humulin® R U-500
Insulin lispro Sanofi®
Insuman Infusat®
Insuman Rapid®
Liprolog®
Liprolog® 200
Lyumjev 100
NovoRapid®
Novolin® R

Verenigde Staten

(De insulinelijst is van toepassing zodra de boluscalculator beschikbaar is in de VS. Zie de lijst met landen waar de boluscalculator al beschikbaar is.)

Admelog®
Apidra®
Fiasp®
Humalog®
Humulin® R
Lyumjev®
Novolin® R
Novolog®