Vad är Bolusräknaren?

Bolusräknaren hjälper dig att beräkna rätt mängd insulin för dina måltider och korrigeringar för höga blodsockervärden.

Hur ska jag ställa in Bolusräknaren?

Börja med att öppna en ny inmatningsskärm i mySugr Dagboken genom att välja knappen ”+”.

Importera ditt blodsockervärde och/eller kolhydratvärde eller ange värdena manuellt och tryck sedan på knappen ”Beräkna” i fältet Bolusräknaren.

För varje importerad bolus finns det en ny ”Insulin (bolus)”-post med datum, tid och antalet tillförda enheter. Antalet enheter visas i en panel, se bild nedan.

I vissa länder är det så att första gången du använder mySugr Bolusräknaren så kommer vi be dig att låsa upp Bolusräknaren genom att ange den aktiveringskod som du har fått av sjukvårdspersonalen.

Om du inte ombeds att ange en aktiveringskod kan du fortsätta och ställa in mySugr Bolusräknaren.

För att använda mySugr Bolusräknaren måste du ställa in ett lösenord, touch- eller ansikts-ID på telefonen för att säkerställa att endast du kan konfigurera eller ändra bolusräknarinställningarna. Innan du kan ta emot några bolusrekommendationer måste du besvara några frågor om dina personliga inställningar.

Viktiga definitioner och standardvärden

• Aktivt insulin: Insulin som finns i kroppen för tillfället och som arbetar för att sänka blodsockret. Den här mängden inkluderar inte insulin som arbetar för att hantera kolhydratintag. Den inkluderar inte heller basalinsulin.
  • Målområde: Godkänd övre och nedre blodsockernivå vid fasta eller före en måltid (standard: 80–130 mg/dL eller 4,4–7,2 mmol/L).
  • Hypoglykemi: Inställningen under vilken blodsockernivån anses vara hypoglykemisk (standard: 70 mg/dL eller 3,9 mmol/L). I en sådan situation får du en rekommendation om att äta en lämplig mängd kolhydrater.
  • Fördröjningstid: Förväntad tid innan insulinet börjar sänka blodsockernivåerna i kroppen (standard: 60 minuter).
  • Verkningstid: Total tid som insulinet förväntas vara effektivt med att sänka blodsockret (standard: 4 timmar och 30 minuter).
  • Maximal bolus: Maximal mängd insulin som kan tillföras vid ett tillfälle. Denna funktion fungerar som en säkerhetsåtgärd mot oavsiktligt stora bolusar genom att du ombeds bekräfta tillförseln (standard: 25 U).
  • Insulinsteg: Mängden i enheter (U), vanligen 0,1 U, 0,5 U eller 1 U, som din insulindos justeras med (standard: 1 U).
  • Måltidsökning: Den maximala ökningen av din blodsockernivå som ska tolereras efter en måltid utan att en korrigeringsbolus behöver tillföras (standard: 75 mg/dL eller 4,2 mmol/L).
  • VIKTIGT: De här inställningarna avgör hur din insulindos beräknas, så som du förstår är det viktigt att de blir rätt. Gör inga inställningar utan att först ha rådfrågat din läkare eller sjukvårdspersonalen.
  • För att säkerställa att inställningarna i mySugr Bolusräknaren passar din diabetesbehandling kommer du att få granska dem var tredje månad.

Tidsberoende inställningar

• Aktivt insulin: Insulin som finns i kroppen för tillfället och som arbetar för att sänka blodsockret. Den här mängden inkluderar inte insulin som arbetar för att hantera kolhydratintag. Den inkluderar inte heller basalinsulin.
  • Så här definierar du inställningar per tidsperiod:

• Välj ”tidsberoende” (iOS)

• eller aktivera ”tidsberoende inställning” (Android) under inställningsproceduren.
  • Välj tidsperiod och ange/redigera det aktuella värdet.
  • Upprepa inställningen för varje berörd tidsperiod, eftersom varje tidsperiod slutar när nästa börjar.

Vilket insulin kan jag använda med bolusräknaren?

Övriga världen

Actrapid®
Apidra®
Berlinsulin Normal®
Fiasp®
Humalog®
Humalog® 200
Huminsulin Normal®
Humulin® R
Humulin® R U-500
Insulin lispro Sanofi®
Insuman Infusat®
Insuman Rapid®
Liprolog®
Liprolog® 200
Lyumjev 100
NovoRapid®
Novolin® R

USA

(listan över insulin kommer att gälla så snart bolusräknaren blir tillgänglig i USA. Se listan över länder där bolusräknaren redan är tillgänglig.)

Admelog®
Apidra®
Fiasp®
Humalog®
Humulin® R
Lyumjev®
Novolin® R
Novolog®